SAJTÓCIKK - Egészségesebb magyar konyha

2014.01.30.

Gyakran hangzik el az az állítás a hagyományos magyar konyhával összefüggésben, miszerint az nem egészséges. Előbbi állításnak van ugyan némi igazságtartalma, azonban nem feltétlen kell választanunk magyaros és egészséges között, hiszen ételeink elkészítése során, az alapanyagok tudatos megválasztásával és azokat megfelelő mennyiségben alkalmazva étkezésünk a hagyományos ízek megőrzése mellett is egészségesebbé válhat. Ahhoz, hogy tudjuk min szükséges változtatni, tisztában kell lennünk az egyes alapanyagok szervezetre gyakorolt hatásaival, és ennek tudatában kell összeállítanunk mindennapi étrendünket. A magyar gasztronómiában, ugyan mérséklődött, de még mindig népszerű a sertészsír felhasználása. Sok háztartásban sertészsír helyett már áttértek az étolaj használatára, amely azonban még mindig nem a legegészségesebb választás. Aki igazán jól szeretne zsiradékot választani, annak az egyre népszerűbbé váló kókuszzsírt, illetve olíva-olajat ajánljuk. A zsiradékok teljes elhagyása egészségünk szempontjából éppúgy káros, mint túlzott bevitele, hiszen szervezetünknek sokféle zsírban oldódó vitaminra is szüksége van, ugyanakkor fontos szemponttá kell válnia táplálkozásunkban a mértékletességnek, mely megtartásával többet segítünk szervezetünknek, mint bármely élelmiszeripari alapanyagról történő radikális lemondással.

Szabó Alexandra